Ja tym razem miałam ochotę na prosty sernik, jedynie z nutą pomarańczy i oblany polewą czekoladową. Choć bez dodatku polewy też byłby równie pyszny.
Sernik z polewą czekoladową robi się bardzo ekspresowo pod warunkiem, że użyjemy sera już zmielonego (najlepiej trzykrotnie). Oczywiście ser możemy zmielić sami, wtedy sernik będzie jeszcze lepszy. No i samo pieczenie zajmuje około godziny. Jednak wykonanie jest proste, a efekt wspaniały.
Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że sernik z polewą czekoladową będzie znakomity:
- najlepiej robić sernik z tradycyjnego sera tłustego lub półtłustego i samemu trzykrotnie zmielić (w maszynce, malakserze, termomixie itp.) Jeśli używamy sera już zmielonego pamiętajmy aby czytać skład. Wybierajmy tylko taki, który jest bez żadnych ulepszaczy i „dziwnych” dodatków
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- w tym przepisie na sernik nie oddzielamy białek od żółtek, dodajemy całe jajka i resztę składników, krótko miksujemy - tylko do połączenia się wszystkich składników. Masy serowej nie wolno napowietrzać, ponieważ sernik urośnie wysoki, po czym i tak opadnie
- nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia
- nie ma konieczności dodawania masła, jeśli ser jest tłusty czy nawet półtłusty lub śmietankowy
Z uwagi na to, że pogoda jest coraz lepsza i aż chce się wychodzić na świeże powietrze i łapać wiosenne promienie słońca, to „sesja zdjęciowa” sernika z polewą czekoladową powstała w moim ogrodzie :-D, a pierwszy kawałek sernika był kosztowany właśnie na łonie natury i smakował wyśmienicie. Myślę, że teraz coraz częściej na moim blogu będą pojawiały się ujęcia dań czy ciast w plenerze. Sprawia mi to dodatkową frajdę.
Przepis
Składniki:1 kg sera dobrej jakości
1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków plus 2 łyżki cukru waniliowego (ja dałam cukru nieco mniej)
Skórka otarta z umytej pomarańczy
7 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny (zamiast mąki ziemniaczanej i kaszy można dodać budyń waniliowy lub śmietankowy)
1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków plus 2 łyżki cukru waniliowego (ja dałam cukru nieco mniej)
Skórka otarta z umytej pomarańczy
7 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny (zamiast mąki ziemniaczanej i kaszy można dodać budyń waniliowy lub śmietankowy)
Polewa czekoladowa
Składniki:1 gorzka czekolada
5-6 łyżek śmietanki kremówki (30%)
Składniki:1 gorzka czekolada
5-6 łyżek śmietanki kremówki (30%)
Wykonanie polewy:Do małego rondelka dodać połamaną czekoladę oraz śmietankę i na wolnym ogniu rozpuścić, aż do połączenia składników. Można również czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli np. do rondelka wlać wrzącą wodę, ustawić nad garnkiem miseczkę o podobnej średnicy do garnka, wrzucić połamaną czekoladę i śmietankę, mieszając co jakiś czas do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
Wykonanie sernika:Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Można też „zmielić” w malakserze, blenderze, czy termomixie.
Dodać jajka, cukier oraz cukier waniliowy, skórkę startą z umytej wcześniej i dobrze wyszorowanej pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę (lub zamiennie budyń). Zmiksować krótko do połączenia się składników. Wylać na tortownicę (20-21 cm) wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i wyspaną bułką tartą. Piec około godziny w temperaturze 160 stopni. Sernik będzie upieczony jeśli boki są rumiane, a wierzch ścięty. Sernik po upieczeniu pozostawiamy na pół godziny w uchylonym piekarniku. Wystudzony oblewamy polewą czekoladową. Możemy też tylko oprószyć cukrem pudrem. Wystudzony sernik najlepiej przechowywać w bardzo chłodnym miejscu lub lodówce. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy jest dobrze schłodzony.
Dodać jajka, cukier oraz cukier waniliowy, skórkę startą z umytej wcześniej i dobrze wyszorowanej pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę (lub zamiennie budyń). Zmiksować krótko do połączenia się składników. Wylać na tortownicę (20-21 cm) wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i wyspaną bułką tartą. Piec około godziny w temperaturze 160 stopni. Sernik będzie upieczony jeśli boki są rumiane, a wierzch ścięty. Sernik po upieczeniu pozostawiamy na pół godziny w uchylonym piekarniku. Wystudzony oblewamy polewą czekoladową. Możemy też tylko oprószyć cukrem pudrem. Wystudzony sernik najlepiej przechowywać w bardzo chłodnym miejscu lub lodówce. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy jest dobrze schłodzony.
Uwaga!Sernik w przeciwieństwie do sera białego możemy mrozić. Jest to dobra alternatywa, jeśli wiemy, że całego sernika nie zjemy albo z różnych względów musimy upiec go wcześniej. Wówczas najlepiej sernik rozmrażać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz