.
.
.
..
.
.
Przepis
Składniki:Krakersy (24 sztuki)
5 ugotowanych jajek
Szczypior
2 puszki tuńczyka w kawałkach (w zalewie własnej najlepiej, ale mogą też być w oleju)
1 mała cebula
Pół czerwonej papryki
150 gram sera żółtego (ja użyłam goudy)
4 ogórki kiszone lub konserwowe
Majonez (kilka około 6)
Sól, pieprz do smaku
5 ugotowanych jajek
Szczypior
2 puszki tuńczyka w kawałkach (w zalewie własnej najlepiej, ale mogą też być w oleju)
1 mała cebula
Pół czerwonej papryki
150 gram sera żółtego (ja użyłam goudy)
4 ogórki kiszone lub konserwowe
Majonez (kilka około 6)
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:Ugotowane jajka obrać, oddzielić białka od żółtek, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć żółtka, a białka zetrzeć na grubszych oczkach. Cebulkę drobno posiekać, tak samo szczypior. Ser żółty zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Ogórki i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Do startego sera żółtego dodać 1-2 łyżki majonezu, wymieszać. Tuńczyka odsączyć z zalewy lub oleju, rozdrobnić widelcem, dodać drobno posiekaną cebulkę, paprykę, ogórki (ja dodałam kiszone) i 2 łyżki majonezu, wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, choć ja jej nie dodaję już z uwagi na to, że słone są krakersy i ogórki kiszone. 12 krakersów w rzędach 4x3 rozłożyć na kwadratowym talerzu (jeśli nie macie można użyć np. tacy). Na krakersy wyłożyć ser z majonezem. Rozłożyć równomiernie, przykryć kolejną warstwą krakersów. Kolejno wyłożyć sałatkę z tuńczykiem. Wyrównać. Wyłożyć ostatnią warstwę krakersów. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Rozprowadzić go nożem lub łyżką po całej powierzchni. Na to posypać starte białka, kolejno żółtka, a na sam wierzch szczypior. Sałatka najlepsza jest po kilku godzinach, można też ją zrobić na noc i podawać kolejnego dnia. Wówczas wszystkie składniki się „przegryzą”, a krakersy zmiękną. Sałatkę nakłada się porcjami, odcinając nożem piramidkę z krakersów. Z podanych składników wychodzi 12 porcji.
Uwaga!Składniki sałatki możemy dowolnie komponować, według własnego gustu. W ten sam sposób możemy zrobić sałatkę z szynką lub kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz