poniedziałek, 8 stycznia 2018

Babka karmelowa z polewą karmelową

Zniewala swym aromatem podczas pieczenia, wypełniając jednocześnie nim cały dom. Ciasto oblepione jest polewą karmelową. Ja dodatkowo dla ozdoby posypałam kolorowymi kuleczkami o smaku cytrusów: pomarańczy i cytryny. Babka karmelowa, wbrew pozorom nie jest przesłodzona, ma karmelowy smak, ładny kolor, jest wilgotna i puszysta. Po prostu smakuje wyśmienicie. Robi się ją szybko, za to błyskawicznie znika z talerzy  :lol: Jest wspaniałą propozycją do popołudniowej kawy w gronie przyjaciół czy rodziny. U mnie będzie gościła na wielkanocnym stole.
.

.

Przepis

Składniki:400 gram masy krówkowej (kajmakowej)
2 pełne szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
Pól szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
Pół kostki masła (100 gram)
5 jajek
Szczypta soli
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Polewa
Składniki:100 gram masy krówkowej (można zastąpić kruchymi krówkami)
5 łyżek śmietanki kremówki (30%)
Laska wanilii opcjonalnie (a dokładnie ziarenka wydłubane z jej połowy)
Wykonanie polewy:Składniki włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu aż do zgęstnienia masy i połączenia się wszystkich składników. Gotowe, przestudzone ciasto polać tak przygotowaną polewą karmelową. By masa ładnie rozprowadzała się na babce, jeśli mamy możemy użyć silikonowego pędzelka.
Wykonanie ciasta:Masę krówkową i masło włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, aż do połączenia składników. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać najpierw cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach. Do masy jajecznej dodać przestudzoną! masę krówkową oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie, bez użycia miksera, wymieszać. Wylać do formy na babkę (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Piec około 50 minut w temperaturze 160-170 stopni do suchego patyczka. Przestudzone ciasto polać przygotowaną polewą karmelową. Można posypać płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami lub udekorować według własnego gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz