poniedziałek, 8 stycznia 2018

Roladki z podudzi kurczaka, indykiem faszerowane i boczkiem owijane

Dawno już nie widziałam w żadnym sklepie mięsnym, czy markecie wyluzowanych z kości i pozbawionych skóry, podudzi z kurczaka. Gdy przypadkowo się na nie natknęłam postanowiłam od razu kupić na roladki faszerowane. Oczywiście samemu można wyluzować mięso, czyli pozbawić kości i skóry, no ale nie ma się co oszukiwać, że wtedy danie robi się bardziej pracochłonne. Roladki można nadziewać różnymi farszami: mięsnymi, warzywnymi, mięsno-warzywnymi, czy też z kaszy. Kombinacji i wariantów jest wiele. Ja roladki nadziałam mielonym mięsem z indyka, cebulką i pieczarkami. Dodatkowo owinęłam je plastrami boczku, który podczas obsmażania wytopił swój tłuszcz. Dzięki temu, że roladki zostały owinięte boczkiem, po wyjęciu z piekarnika pozostały w środku soczyste. Oczywiście boczek można pominąć, ale myślę, że wtedy mięso będzie dużo bardziej suche i wiórowate w środku. Roladki mogą stanowić danie obiadowe w połączeniu np. z ryżem i surówką, ale myślę, że można je również podać na kolację z surówką z kapusty pekińskiej, albo dipem-jogurtowo-czosnkowym albo chociażby ogórkiem kiszonym  ;-)

Przepis

Składniki (na cztery porcje, po dwa podudzia na osobę):
8 podudzi z kurczaka (wyluzowanych z kości i pozbawionych skóry)
10 pieczarek
Mała cebula
300 gram mielonego mięsa (z indyka; kupuję cały udziec i sama mielę, do potrawy wykorzystałam 300 gram, resztę zmielonego zamroziłam, użyję do innych potraw)
Bułka poznańska, ewentualnie kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie (można pominąć i do farszu użyć suchej bułki tartej, albo ugotowanej na papkę kaszy jaglanej, która doskonale połączy wszystkie składniki)
1-2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, domowa vegeta
Papryka słodka mielona
Zioła prowansalskie, śródziemnomorskie i dalmatyńskie (można użyć innych dowolnych, ulubionych)
8 plastrów boczku (lub szynki parmeńskiej)
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Podudzia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z każdej strony natrzeć solą, pieprzem, vegetą, przyprawami i roztartym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na odrobinie oliwy przesmażyć pokrojoną drobno cebulę oraz oddzielnie pokrojone w plasterki pieczarki, tak by odparować z nich wodę. Mięso z indyka zmielić. Pod koniec mielenia do maszynki włożyć namoczoną w mleku lub wodzie bułkę poznańską i także przepuścić przez sitko. Zamiast namoczonej bułki, do farszu można zamiennie użyć suchej bułki tartej (ze dwie garście) lub ugotowanej na papkę kaszy jaglanej (około pół szklanki kaszy). Do zmielonego mięsa dodać przestudzoną przesmażoną cebulę i pieczarki, wszystko doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać podudzia. Podudzia były przecięte i zrolowane, więc ja je odwijałam i farsz nakładałam łyżką rozsmarowując niemal po całej powierzchni, zostawiając trochę wolnego miejsca przy krawędziach, tak by po zawinięciu farsz nie wyciekał bokiem. Roladki owijałam plastrami boczku, dzięki temu nie musiałam roladek spinać wykałaczkami. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, roladki układać tak, aby koniec plastra boczku znalazł się na dnie patelni. Jak się przypiecze, wówczas roladka się nie rozwinie. Na patelni obracać roladki z różnych stron, aby równomiernie były rumiane. Obsmażone, przełożyć do żaroodpornego lub ceramicznego naczynia, podlać odrobiną wody, zakryć przykrywką lub folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez około 20-30 minut.
 Uwaga:
Jeśli zostanie nam farsz możemy usmażyć kotlety mielone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz