poniedziałek, 8 stycznia 2018

Potrawka ze schabu w sosie pieczarkowym

Tym razem potrawka ze schabu w sosie pieczarkowym.
Aromatyczne, szybkie w przygotowaniu danie, nie wymagające zbyt dużego nakładu pracy. Smakuje wyśmienicie zarówno tuż po uduszeniu jak i odgrzewane następnego dnia, nie traci bowiem na smaku. Ja podaję przeważnie z kaszą gryczaną, bo w takim połączeniu nam smakuje najlepiej. Po nałożeniu dania na talerz, sos można polać odrobiną kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym.
.
.

Przepis

Składniki (na cztery porcje):500 gram schabu
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
500 gram pieczarek
sól, pieprz (może być domowa vegeta)
słodka papryka czerwona
ulubione przyprawy lub zioła (u mnie zioła greckie i śródziemnomorskie)
odrobina mąki (łyżka) do oprószenia schabu
2-3 łyżki oleju
opcjonalnie kwaśna śmietana do dekoracji i "podkręcenia smaku" (można użyć także jogurtu naturalnego)
Wykonanie:Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Najpierw pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie pokroić w cienkie paski. Posypać przyprawami (solą, pieprzem, vegetą, słodką papryką, ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Oprószyć mąką. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć. Przełożyć do garnka. Kolejno posiekać cebulę (dowolnie, może być w półplasterki lub drobniej), posiekać w półplasterki umyte i obrane ze skórki pieczarki (skórki nie zdejmuję, gdy pieczarki są małe). Cebulę lekko zrumienić na patelni, dołożyć do mięsa, kolejno podsmażyć pieczarki. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą, około 500 ml. Gotować na małym ogniu do momentu, gdy schab zrobi się kruchy, woda wyparuje, a sos zagęści. Zajmie to około 40 min. Jeśli chcemy uzyskać efekt jeszcze bardziej gęstego sosu, możemy wyjąć trochę pieczarek z sosem (bez mięsa!) i zblendować na gładki płyn, po czym dodać do reszty sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz