Kupiłam więc przed Świętem Marcina dwie świeże nogi gęsie z myślą właśnie o świątecznym obiedzie. Postanowiłam je upiec z jabłkami, gruszką z dodatkiem cydru , uprzednio peklując mięso podstawowymi przyprawami.
Tak przygotowana gęś, długo pieczona, smakowała wprost wybornie, naprawdę zaskoczona byłam kruchością mięsa, tym, z jaką łatwością odchodziło od kości, mięso było miękkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Nie przekombinowałam też z przyprawami i dodatkami. Wszystko idealnie się skomponowało w całość. Smak potrawy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :-D I już mam chęć na kolejne wariacje smakowe w roli głównej z gęsią.
Mięso z gęsi, pomimo sporej ilości tłuszczu, należy do bardzo zdrowych mięs i mimo, że spośród drobiu jest najbardziej kalorycznym mięsem, to jednak ma niski indeks glikemiczny i korzystny skład tłuszczów. Tłuszcz z gęsi jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym, łatwo przyswajalnym, ma sporo wartości odżywczych, kwasy omega-3, omega -6 (obniża zły cholesterol), zawiera ogrom pełnowartościowego białka, składników mineralnych. Nie bójmy się więc tłustej gęsi właśnie z uwagi na zdrowotne walory, poza tym większość tłuszczu wytopi się podczas smażenia czy pieczenia, mięso pozostanie chude. Tłuszcz jak wiadomo jest nośnikiem smaku (uznawany za afrodyzjak), chroni mięso przed wysuszeniem. Taki wytopiony tłuszcz warto zlać do słoiczka, a potem wykorzystywać do innych potraw.
Wytopiony z gęsi smalec docenia medycyna ludowa. Idealny na infekcje górnych dróg oddechowych. Zaleca się picie mieszanki składającej się z łyżeczki ciepłego smalcu i łyżeczki miodu rozpuszczonych w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Maść ze smalcu z olejem rycynowym działa rozgrzewająco, można nią nacierać klatkę piersiową przy przeziębieniu oraz bolące stawy.
Gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu, doceniają ją zagraniczni koneserzy smaku. Aż trudno uwierzyć, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, a niestety na statystycznego Polaka przypada zaledwie 17 g gęsi rocznie. Prawie cała produkcja trafia na rynek niemiecki.
Szkoda, że gęś jest przez niektórych zapomniana, że podchodzi się do gęsiny z tak dużą rezerwą albo traktuje tylko i wyłącznie odświętnie i to tylko raz do roku. Ja postaram się w swojej rodzinie to zmienić, tym bardziej, że przygotowane przeze mnie pieczone nóżki gęsie zachwyciły moich bliskich. Zapraszam Was do wypróbowania przepisu.
Przepis
(dla dwóch lub czterech osób w zależności od wielkości nóg gęsich):
2 gęsie nogi
Łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
2 jabłka np. szara reneta (lub inne kwaskowe)
1 twarda gruszka (u mnie konferencja)
Około 150 ml cydru jabłkowego
2 gęsie nogi
Łyżeczka soli
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
2 jabłka np. szara reneta (lub inne kwaskowe)
1 twarda gruszka (u mnie konferencja)
Około 150 ml cydru jabłkowego
Wykonanie:Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść nożem albo rozdrobnić w moździerzu i utrzeć z łyżeczką soli. Natrzeć tą mieszanką dobrze oczyszczone i umyte, a potem osuszone papierowym ręcznikiem kuchennym gęsie nogi. W dłoniach rozetrzeć majeranek i natrzeć nim mięso. Wierzch (skórę) posypać mieloną słodką papryką. Odstawić szczelnie nakryte folią spożywczą do lodówki na dobę albo dłużej. U mnie marynowały się prawie 48h.
Przed pieczeniem nogi gęsie wyjąć na około godzinę wcześniej. Na suchej patelni obsmażyć na rumiano. Wytopiony tłuszcz zlać do słoiczka i zachować do innych potraw.
Do naczynia żaroodpornego włożyć gęsie nogi. Jabłka i gruszkę umyć. Przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, nie obierać ze skórki. Ułożyć w naczyniu. Podlać cydrem. Wstawić do nagrzanego piekarnia do 180 stopni. Piec pół godziny, po czym obniżyć ją do 120 stopni i piec kolejne 3h. Na 15 minut przed końcem można uchylić pokrywkę naczynia, znowu podnieść temperaturę do 180 stopni, by skórka była chrupiąca.
Gęsie nogi podawać np. z pieczonymi ziemniakami lub kaszą np. gryczaną czy pęczak. Znakomitym dodatkiem do gęsi będzie także żurawina czy buraczki zasmażane.
Przed pieczeniem nogi gęsie wyjąć na około godzinę wcześniej. Na suchej patelni obsmażyć na rumiano. Wytopiony tłuszcz zlać do słoiczka i zachować do innych potraw.
Do naczynia żaroodpornego włożyć gęsie nogi. Jabłka i gruszkę umyć. Przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, nie obierać ze skórki. Ułożyć w naczyniu. Podlać cydrem. Wstawić do nagrzanego piekarnia do 180 stopni. Piec pół godziny, po czym obniżyć ją do 120 stopni i piec kolejne 3h. Na 15 minut przed końcem można uchylić pokrywkę naczynia, znowu podnieść temperaturę do 180 stopni, by skórka była chrupiąca.
Gęsie nogi podawać np. z pieczonymi ziemniakami lub kaszą np. gryczaną czy pęczak. Znakomitym dodatkiem do gęsi będzie także żurawina czy buraczki zasmażane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz