Perliczki to nieduże ptaki. Na ogół ważą trochę ponad kilogram 1200-1400 gram. Taka perliczka to porcja średnio dla czterech osób, choć wszystko zależy od apetytów naszych domowników czy gości oraz dodatków. Perliczkę można podać jako samodzielne danie, ale będzie także idealna jako danie obiadowe, podana np. w towarzystwie ziemniaków, kopytek, klusek i surówki.
Perliczka nie należy do tanich mięs, jednak myślę, że warto od czasu do czasu przyrządzić perliczkę na niedzielny obiad, a Święta będą już na pewno odpowiednim czasem na wydawałoby się wykwintne danie, ale jednak bardzo proste do przyrządzenia, a jednocześnie smaczne i aromatyczne. Perliczka pieczona w czerwonym winie, boczkiem owijana, w towarzystwie jabłek i żurawiny jest naprawdę delikatna w swojej strukturze, wcale nie przesuszona oraz wyrazista w smaku. Po prostu doskonała!
Przepis
Składniki:1 perliczka (na ogół są z Wielkopolski) o wadze 1kg do 1, 4 kg
Sól (u mnie 2 płaskie łyżeczki)
2 ząbki czosnku
Pieprz
Świeże oregano (może też być tymianek)
Świeża bazylia
Świeży rozmaryn (u mnie był już ususzony prawie, ale nie ma to znaczenia, bo suche „igiełki” też są bardzo aromatyczne i nie tracą na jakości)
Jabłka 2 duże sztuki (kwaskowate, szara reneta lub inne kwaskowate)
Czerwone wytrawne lub półwytrawne wino
Boczek surowy wędzony plastry 2 opakowania (każde o wadze 90 gram)
100 gram suszonej żurawiny
Sól (u mnie 2 płaskie łyżeczki)
2 ząbki czosnku
Pieprz
Świeże oregano (może też być tymianek)
Świeża bazylia
Świeży rozmaryn (u mnie był już ususzony prawie, ale nie ma to znaczenia, bo suche „igiełki” też są bardzo aromatyczne i nie tracą na jakości)
Jabłka 2 duże sztuki (kwaskowate, szara reneta lub inne kwaskowate)
Czerwone wytrawne lub półwytrawne wino
Boczek surowy wędzony plastry 2 opakowania (każde o wadze 90 gram)
100 gram suszonej żurawiny
Wykonanie:
Perliczkę umyć, oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posypać świeżymi posiekanymi ziołami. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę.
Na około pół godziny przed pieczeniem perliczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (najlepiej termoobieg, ale może też być góra-dół). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, jedno pokroić w kostkę, a drugie w ćwiartki. Jabłko pokrojone w kostkę wymieszać z połową opakowania żurawiny. Włożyć do środka perliczki. Perliczkę z obu stron obłożyć plastrami boczku. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać drugie jabłko pokrojone w ćwiartki, resztę opakowania żurawiny podlać szklanką czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez pół godziny, potem temperaturę zmniejszyć i piec w temperaturze 130-140 stopni przez około 2 godziny. Tak naprawdę czas jest tylko orientacyjny. Wszystko zależy od piekarnika. Kiedy uchylimy pokrywkę naczynia żaroodpornego i ukłujemy patyczkiem do szaszłyków, a patyczek bez żadnego oporu przejdzie niemal na wskroś perliczki, to będzie oznaczało, że mięso jest już gotowe. Perliczkę podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami czy kopytkami w towarzystwie np. surówki z kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej z sosem (dipem) jogurtowo-czosnkowym lub buraczków zasmażanych, czyli klasycznej jarzynki obiadowej. Można też potraktować taką perliczkę jako samodzielne danie.
Perliczkę umyć, oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posypać świeżymi posiekanymi ziołami. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę.
Na około pół godziny przed pieczeniem perliczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (najlepiej termoobieg, ale może też być góra-dół). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, jedno pokroić w kostkę, a drugie w ćwiartki. Jabłko pokrojone w kostkę wymieszać z połową opakowania żurawiny. Włożyć do środka perliczki. Perliczkę z obu stron obłożyć plastrami boczku. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać drugie jabłko pokrojone w ćwiartki, resztę opakowania żurawiny podlać szklanką czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez pół godziny, potem temperaturę zmniejszyć i piec w temperaturze 130-140 stopni przez około 2 godziny. Tak naprawdę czas jest tylko orientacyjny. Wszystko zależy od piekarnika. Kiedy uchylimy pokrywkę naczynia żaroodpornego i ukłujemy patyczkiem do szaszłyków, a patyczek bez żadnego oporu przejdzie niemal na wskroś perliczki, to będzie oznaczało, że mięso jest już gotowe. Perliczkę podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami czy kopytkami w towarzystwie np. surówki z kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej z sosem (dipem) jogurtowo-czosnkowym lub buraczków zasmażanych, czyli klasycznej jarzynki obiadowej. Można też potraktować taką perliczkę jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz