Pyszne, aromatyczne, wilgotne oraz długo utrzymujące świeżość ciasto czekoladowe z jabłkami, gruszkami i cynamonem. Idealna propozycja na Święta i nie tylko. Przepis bardzo łatwy (zaczerpnęłam go z bloga" moje wypieki", choć w składnikach i wykonaniu jest kilka małych zmian), ciasto szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerzy. Myślę, że ciasto podobne jest w smaku nieco do placka amerykańskiego lub ciasta „wiewiórka” czy też tzw. greckiego ciasta, choć te zawierają w sobie orzechy włoskie lub laskowe. To ciasto, które prezentuję, zawiera mielone migdały, rodzynki, pokrojone jabłka, gruszki. Owoce dodatkowo skrapiane są rumem przez co chłoną jego smak oraz aromat (alkohol podczas pieczenia wyparuje, więc ciasto mogą jeść dzieci). Ciasto czekoladowe z jabłkami, gruszkami i cynamonem jest naprawdę cudowną kompozycją smaków i pachnie obłędnie. Prezentuje się równie wspaniale. Ciasto. za sprawą owoców, jest mocno wilgotne, dzięki temu na dłużej zachowa świeżość. Ciasto można wykonać z samymi jabłkami albo gruszkami, ale połączenie jabłek i gruszek w jednym wypieku daje fantastyczny efekt smakowy. Cynamon możemy zamienić na przyprawę korzenną, wówczas jeszcze bardziej w domu zapachnie Świętami.
Myślę, że przepis jest godny uwagi. Pokochają go na pewno osoby zapracowane, dla których niewielkim nakładem pracy można uzyskać wspaniały efekt. Ciasto ponadto spokojnie może zająć honorowe miejsce na świątecznym stole obok pracowitego makowca, piernika czy keksu! Serdecznie polecam.
Myślę, że przepis jest godny uwagi. Pokochają go na pewno osoby zapracowane, dla których niewielkim nakładem pracy można uzyskać wspaniały efekt. Ciasto ponadto spokojnie może zająć honorowe miejsce na świątecznym stole obok pracowitego makowca, piernika czy keksu! Serdecznie polecam.
Moi Drodzy Czytelnicy! Nie sądziłam, że ten wpis będzie już ostatnim wpisem przed Świętami Bożego Narodzenia. Jeszcze nie tak dawno sądziłam, że do Świąt zdążę dodać wiele wpisów. Niestety, jak to zwykle bywa, w tym okresie przedświątecznym obowiązków i zajęć nie brakuje. Cierpię na chroniczny czasobrak :lol: Dlatego już po Świętach na blogu pojawią się kolejne pyszne przepisy (wiele zaległych).
Tymczasem Czytelnikom bloga życzę pięknych, rodzinnych, spokojnych, wesołych Świąt. Niech Wasze domy pięknie pachną choinką oraz potrawami. Na Nowy Rok 2017 życzę wszelkiej pomyślności.
Przepis
Składniki:
220 gram mąki pszennej
100 gram zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka o pojemności 250 ml drobnego cukru do wypieków
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
200 gram miękkiego masła
2 jabłka
2 twarde gruszki
2 łyżki rodzynek (zamiennie żurawiny)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki rumu
220 gram mąki pszennej
100 gram zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka o pojemności 250 ml drobnego cukru do wypieków
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
200 gram miękkiego masła
2 jabłka
2 twarde gruszki
2 łyżki rodzynek (zamiennie żurawiny)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki rumu
Polewa czekoladowa:
100 ml kremówki 30% lub 36%
100 gram gorzkiej czekolady (można użyć deserowej lub mlecznej)
100 ml kremówki 30% lub 36%
100 gram gorzkiej czekolady (można użyć deserowej lub mlecznej)
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Jeśli nie chcemy ciasta oblewać polewą czekoladową możemy dość obficie oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli nie chcemy ciasta oblewać polewą czekoladową możemy dość obficie oprószyć cukrem pudrem.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiać przez sito, dodać zmielone (prawie na mąkę) migdały i odłożyć. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Mikserem/robotem kuchennym utrzeć masło i drobny cukier do wypieków oraz cukier waniliowy. Ucierać aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo (jedno po drugim) dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki wraz ze zmielonymi migdałami i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione jabłka oraz gruszki i wymieszać.
Formę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową. Ewentualnie zamiast polewy ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiać przez sito, dodać zmielone (prawie na mąkę) migdały i odłożyć. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Mikserem/robotem kuchennym utrzeć masło i drobny cukier do wypieków oraz cukier waniliowy. Ucierać aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo (jedno po drugim) dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki wraz ze zmielonymi migdałami i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione jabłka oraz gruszki i wymieszać.
Formę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową. Ewentualnie zamiast polewy ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz