Kotleciki siekane urozmaicą obiad, ale sprawdzą się także jako przekąska, będą fajnym pomysłem na piknik, wycieczkę, czy też spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną.
Kotleciki siekane (placuszki) z indyka przyrządza się niezwykle łatwo i dość szybko. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia, bowiem większość składników wymaga siekania i krojenia. Kotleciki możemy usmażyć na oleju albo maśle klarowanym albo na zdrowym gęsim smalcu. Wybór należy do Was.
Zachęcam do zrobienia kotlecików i ich spróbowania, mając przy tym nadzieję, że kotleciki poszerzą już liczne rzesze ich fanów ;-)
Przepis
Składniki:1 pierś z indyka (ja miałam 900 gram; można użyć piersi z kurczaka, wówczas sporządzam z 2-3 piersi)
1 duża cebula lub dwie mniejsze
2-3 ząbki czosnku
200 gram sera żółtego w kostce (ja użyłam goudy)
Pęczek szczypiorku
Pół pęczka natki pietruszki
Przyprawa curry (ja daję całą zawartość opakowania - czyli sporo bo lubimy, ale można dać np. 2 łyżeczki, wedle gustu)
Domowa vegeta
Sól, pieprz do smaku
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki majonezu (ja używam majonezu mosso)
Olej do smażenia
1 duża cebula lub dwie mniejsze
2-3 ząbki czosnku
200 gram sera żółtego w kostce (ja użyłam goudy)
Pęczek szczypiorku
Pół pęczka natki pietruszki
Przyprawa curry (ja daję całą zawartość opakowania - czyli sporo bo lubimy, ale można dać np. 2 łyżeczki, wedle gustu)
Domowa vegeta
Sól, pieprz do smaku
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki majonezu (ja używam majonezu mosso)
Olej do smażenia
Wykonanie:Pierś indyka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zetrzeć ser – na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, mąkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Przyprawić curry, domową vegetą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Powstałą masę nabierać łyżką stołową i smażyć na gorącym oleju – podobnie jak placki ziemniaczane. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło np. z surówkami, puree ziemniaczanym albo na zimno z chlebem, w formie kanapek.
Powstałą masę nabierać łyżką stołową i smażyć na gorącym oleju – podobnie jak placki ziemniaczane. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło np. z surówkami, puree ziemniaczanym albo na zimno z chlebem, w formie kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz