poniedziałek, 8 stycznia 2018

Kotleciki siekane (placuszki) z indyka

Jedne z moich ulubionych kotlecików siekanych. Stanowią ciekawą odmianę od tradycyjnych kotletów drobiowych panierowanych w bułce tartej. Taka forma przyrządzania kotlecików sprawia, że możemy do mięsa drobiowego, a dokładnie indyczej piersi (ewentualnie piersi z kurczaka) dodać różne składniki – przyprawy, zioła i warzywa, a tym samym wyczarujemy za każdym razem odmienne, ale zawsze pyszne, smaczne danie. Takimi kotlecikami bardzo często zachwycają się dzieci. Moje niejadki też  je uwielbiają! Dlatego często je przyrządzam. Smakują wyśmienicie na ciepło, ale są także idealne na zimno jako dodatek np. do kanapek. Mój mąż wprost przepada za takimi kanapkami i zawsze jest bardzo zadowolony, kiedy odkryje w pracy, co przygotowałam Mu na śniadanie  :-D
Kotleciki siekane urozmaicą obiad, ale sprawdzą się także jako przekąska, będą  fajnym pomysłem  na piknik, wycieczkę, czy też spotkanie z przyjaciółmi  lub rodziną.
Kotleciki siekane (placuszki) z indyka przyrządza się niezwykle łatwo i dość szybko. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia, bowiem większość składników wymaga siekania i krojenia.  Kotleciki możemy usmażyć na oleju albo maśle klarowanym albo na zdrowym gęsim smalcu. Wybór należy do Was.
Zachęcam do zrobienia kotlecików i ich spróbowania, mając przy tym nadzieję, że kotleciki poszerzą już liczne rzesze ich fanów ;-)

Przepis

Składniki:1 pierś z indyka (ja miałam 900 gram; można użyć piersi z kurczaka, wówczas sporządzam z 2-3 piersi)
1 duża cebula lub dwie mniejsze
2-3 ząbki czosnku
200 gram sera żółtego w kostce (ja użyłam goudy)
Pęczek szczypiorku
Pół pęczka natki pietruszki
Przyprawa curry (ja daję całą zawartość opakowania -  czyli sporo bo lubimy, ale można dać np. 2 łyżeczki, wedle gustu)
Domowa vegeta
Sól, pieprz do smaku
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki majonezu (ja używam majonezu mosso)
Olej do smażenia
Wykonanie:Pierś indyka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zetrzeć ser – na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, mąkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Przyprawić curry, domową vegetą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Powstałą masę nabierać łyżką stołową i smażyć na gorącym oleju – podobnie jak placki ziemniaczane. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać  na ciepło np. z surówkami, puree ziemniaczanym albo na zimno z chlebem, w formie kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz