Przepis
Składniki:8 ugotowanych jajek
Pęczek szczypioru
Sól, pieprz do smaku
Majonez (2-3 łyżki, część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym, ale że to Święta, to nie ma co liczyć kalorii, no chyba, że ktoś musi)
Bułka tarta
Masło klarowane (około 4-5 łyżek)
Pęczek szczypioru
Sól, pieprz do smaku
Majonez (2-3 łyżki, część majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym, ale że to Święta, to nie ma co liczyć kalorii, no chyba, że ktoś musi)
Bułka tarta
Masło klarowane (około 4-5 łyżek)
Wykonanie:Jajka ugotować na twardo. Wystudzone przeciąć wzdłuż na połówki ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami), uważając, by nie połamać skorupek (one są konieczne do nadziania farszem). Delikatnie wydrążyć jajka z połówek. Posiekać drobno, tak samo jak szczypior. Oba składniki połączyć majonezem oraz ewentualnie dodać sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem nadziać połówki skorupek, delikatnie wygładzając ich powierzchnię. Każdą połówkę obtaczać w bułce tartej od strony farszu i panierowane kłaść na rozgrzane masło na patelnię. Smażyć na niedużym ogniu, aż do zarumienienia. Wyłożyć na półmisek przeznaczony do jajek albo podawać na zwykłym półmisku na liściach sałaty. Podawać ciepłe lub na zimno. Obie wersje smakują wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz