Krówki użyte do babki powinny być kruche. Moje były jeszcze lekko wilgotne, dlatego opadły na dno formy, pomimo obtoczenia ich w mące, ale mnie to nie przeszkadzało zupełnie. Tak naprawdę utworzyły czapkę z krówek, która polana dodatkowo polewą karmelową, stała się niewidoczna dla oczu, ale wyczuwalna w smaku. Niebo w gębie! Mmmmniam, mniam. Jeszcze do dziś czuję smak i zapach tej babki. Jest rewelacyjna. Polecam jako propozycję świąteczną, ale i nie tylko.
Przepis
Składniki:2,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250ml) + 1 łyżka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kostka masła (200 gram)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
5 jajek
½ szklanki ajerkoniaku (szklanka o pojemności 250 ml)
Szczypta soli
150 gram kruchych krówek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kostka masła (200 gram)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
5 jajek
½ szklanki ajerkoniaku (szklanka o pojemności 250 ml)
Szczypta soli
150 gram kruchych krówek
Polewa (zrobiłam taką samą jak w przypadku babki karmelowej z polewą karmelową)
Składniki:
100 gram masy krówkowej (można zastąpić kruchymi krówkami)
5 łyżek śmietanki kremówki
Laska wanilii opcjonalnie (a dokładnie ziarenka wydłubane z jej połowy)
100 gram masy krówkowej (można zastąpić kruchymi krówkami)
5 łyżek śmietanki kremówki
Laska wanilii opcjonalnie (a dokładnie ziarenka wydłubane z jej połowy)
Wykonanie polewy:Składniki włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy i połączenia się wszystkich składników. Gotowe, przestudzone ciasto polać tak przygotowaną polewą karmelową. By masa ładnie rozprowadzała się na babce, jeśli mamy możemy użyć silikonowego pędzelka.
Wykonanie ciasta:
Jajka utrzeć z cukrem. Dolać ajerkoniak. Kolejno dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodać roztopione przestudzone masło. Całość zmiksować. Krówki (im twardsze tym lepsze) pokroić na drobne kawałeczki i obtoczyć w łyżce mąki. Dodać do ciasta. Całość wymieszać. Wylać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Piec około 50-60 minut w temp. 160-170 stopni. Przestudzoną babkę polać przygotowaną polewą karmelową i posypać płatkami migdałów lub orzechami.
Jajka utrzeć z cukrem. Dolać ajerkoniak. Kolejno dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodać roztopione przestudzone masło. Całość zmiksować. Krówki (im twardsze tym lepsze) pokroić na drobne kawałeczki i obtoczyć w łyżce mąki. Dodać do ciasta. Całość wymieszać. Wylać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Piec około 50-60 minut w temp. 160-170 stopni. Przestudzoną babkę polać przygotowaną polewą karmelową i posypać płatkami migdałów lub orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz