wtorek, 31 października 2017

Vegeta-domowa mieszanka przypraw.

W latach 80-tych królowała jako przyprawa. Niemal każda gospodyni domowa chciała jej używać. Nie zawsze było to możliwe, nie była powszechnie dostępna, przemycano ją z Węgier. Jeśli ją zdobyto, stanowiła wówczas prawdziwy rarytas. Jednak dziś już tego nie możemy powiedzieć o Vegecie. Wiadomo, że oprócz dużej zawartości soli a małej ilości włoszczyzny, pełno w niej ulepszaczy, cukru, konserwantów, barwników i glutaminianu sodu. Mimo tych wielu wad nadal jest używana przez sporą liczbę konsumentów. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie bez niej żadnej potrawy. Co prawda dziś już można kupić znacznie zdrowszą wersję Vegety choćby w sklepie ze zdrową żywnością. Na półkach marketowych można także wyszukać całkiem niezłą mieszankę przypraw pozbawioną ulepszaczy i innych wynalazków. Jednak najlepszą opcją jest zrobienie własnej domowej Vegety. Wtedy mamy pewność, ze nasza mieszanka przypraw jest najzdrowszą wersją.
Przepisów na Vegetę jest sporo. Składniki można dowolnie komponować. Możemy zrobić kilka wersji: klasyczną, pikantną czy ziołową. Wszystko zależy od tego, jakich przypraw użyjemy i co lubimy.
Podstawą na pewno jest suszona włoszczyzna, którą można kupić bez problemu. Oczywiście najlepiej byłoby gdybyśmy sami ususzyli pokrojone w cienkie plasterki warzywa. Ja mam to niebywałe szczęście, że mam babcię i jej warzywny ogródek. W sezonie często korzystam z babcinego ogródka. Sama babcia także bardzo dba o mnie i o moją rodzinę dając nam domowe przetwory, mrożone warzywa, owoce czy właśnie suszoną włoszczyznę. Kiedy jednak jej zabraknie używam kupnej i także "zdaje egzamin".
Domową mieszankę przypraw (szczelnie zamknięta w słoiczku) można przechowywać kilka miesięcy. Jednak u mnie znika znacznie szybciej :-D

Przepis

Składniki:250 gram suszonej włoszczyzny
130 gram soli morskiej (ja używam himalajskiej)
20 gram kurkumy
20 gram słodkiej papryki
20 gram suszonej cebuli lub pora
20 gram suszonego czosnku
20 gram suszonych grzybów (opcjonalnie)
10 gram pieprzu
10 gram lubczyku
10 gram suszonego koperku
10 gram ziół prowansalskich lub innych ulubionych przypraw
Wykonanie:Wszystkie składniki (oprócz soli i kurkumy) włożyć do blendera i zmiksować tak, aby w przyprawie było widać maleńkie kawałeczki warzyw. Dodać sól i kurkumę. Całość wymieszać i przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć.
Uwaga!
Proporcje składników oraz same składniki można dowolnie zmieniać dopasowując smak do własnego gustu i podniebienia ;-)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz