Zdumiałam się, że dawno nie piekłam tego ciasta pamiętając, jak jest pyszne i wilgotne. Ciasto będzie na pewno idealne dla wielbicieli makowca, a w zasadzie „farszu makowego”.
Pierwszy raz upiekłam to ciasto będąc jeszcze w szkole podstawowej. Pamiętam, że przepis dostałam wówczas od pani Bibliotekarki. Niestety dziś już nie dysponuję tym przepisem, gdzieś zaginął w czeluściach mojego domu rodzinnego. Jednak w dobie internetu, licznych książek czy czasopism kulinarnych nie trudno o przepis.
Makowiec japoński jest szybki do wykonania pod warunkiem, że użyjemy gotowego zmielonego maku. W innym wypadku mak najpierw trzeba ugotować, a kolejno dwukrotnie zemleć.
Przepisów na to ciasto jest wiele, choć na ogół są do siebie bardzo podobne, z reguły różnią się jedynie proporcjami składników. W nielicznych przypadkach spotkałam się z dodatkiem mąki ziemniaczanej, co nie ukrywam zaskoczyło mnie bardzo, bo ilekroć stykałam się z przepisem na to ciasto wszędzie widniała informacja, że jest to ciasto bez dodatku mąki.
Makowiec japoński nazywany ciastem japońskim albo makowcem z jabłkami i kaszą manną, może stać się ciastem bezglutenowym jeśli kaszę mannę zastąpimy kaszką kukurydzianą lub jaglaną. Ciasto będą również mogły zjeść osoby uczulone na bmk (białko mleka krowiego), o ile zamiast masła użyjemy oliwy albo margaryny bezmlecznej, a suchy mak zamiast gotować w mleku ugotujemy w wodzie lub mleku roślinnym - ryżowym, sojowym, migdałowym, kokosowym, owsianym itp. (a gotowy mak wystarczy, że zalejemy gorącym mlekiem roślinnym), wierzch ciasta przykryjemy cukrem pudrem albo polewą bezmleczną (np. gorzką czekoladą bezmleczną).
Przepis
Składniki:40 dag zmielonego maku
100 gram masła
2 łyżki oliwy
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru (ja daję mniej, nieco więcej ponad szklankę)
2 łyżki cukru waniliowego (daję swój)
8 jajek
Szczypta soli
9 łyżek kaszy manny
5 dużych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zapach migdałowy lub inny ulubiony (ja dodaję amaretto, alkohol podczas pieczenia wyparuje, a zapach migdałowy pozostanie)
Bakalie (rodzynki, orzechy, suszone owoce – ja dałam rodzynki, suszoną żurawinę, orzechy makadamia i pekan – bo takie miałam, choć orzechy włoskie czy laskowe też będą idealne)
100 gram masła
2 łyżki oliwy
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru (ja daję mniej, nieco więcej ponad szklankę)
2 łyżki cukru waniliowego (daję swój)
8 jajek
Szczypta soli
9 łyżek kaszy manny
5 dużych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zapach migdałowy lub inny ulubiony (ja dodaję amaretto, alkohol podczas pieczenia wyparuje, a zapach migdałowy pozostanie)
Bakalie (rodzynki, orzechy, suszone owoce – ja dałam rodzynki, suszoną żurawinę, orzechy makadamia i pekan – bo takie miałam, choć orzechy włoskie czy laskowe też będą idealne)
Polewa:Można zrobić polewę czekoladową (gorzką, mleczną lub białą według gustu). Albo zwyczajnie lekko wierzch posypać cukrem pudrem. Udekorować bakaliami.
Ja jednak do tego ciasta najbardziej lubię polewę z miodu i śmietanki kremówki.
Ja jednak do tego ciasta najbardziej lubię polewę z miodu i śmietanki kremówki.
Składniki:200 ml śmietanki kremówki (30%)
3 łyżki miodu
3 łyżki miodu
Wykonanie polewy:Śmietankę i miód przełożyć do małego rondelka, na wolnym ogniu gotować tak długo, aż utworzy się gęsta masa – podobna do karmelu.
Wykonanie ciasta:Mleko, masło, oba cukry zagotować. Wsypać zmielony mak, bakalie i pozostawić na 20-30 minut do napęcznienia i przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Do masy makowej dodać żółtka, 2 łyżki oleju, zapach lub amaretto i wymieszać. Kolejno dosypać kaszę mannę i proszek do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do masy. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę. Porcjami dokładać do masy delikatnie mieszając drewnianą szpatułką (łyżką). Przełożyć do dużej tortownicy 29-30 cm lub dużej prostokątnej blachy , uprzednio wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół (160-170 stopni) około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, patyczkiem do szaszłyków sprawdzić, czy ciasto się upiekło. Do patyczka nie powinno się nic kleić choć ciasto będzie bardzo wilgotne.
Przestudzone ciasto polać ulubioną polewą albo posypać cukrem pudrem i udekorować bakaliami.
Przestudzone ciasto polać ulubioną polewą albo posypać cukrem pudrem i udekorować bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz