wtorek, 31 października 2017

Surówka z kapusty pekińskiej lub sałata lodowa z sosem (dipem) jogurtowo-czosnkowym.

Surówka lub sałata lodowa z sosem (dipem) jogurtowo-czosnkowym bardzo często gości na moim stole. Jest pyszna a przede wszystkim szybka i łatwa w wykonaniu. Należy do naszych ulubionych surówek obiadowych. Zawsze figuruje na talerzu obok potrawki z kurczaka w sosie pomidorowym (przepis znajdziecie na blogu), ponieważ jest uzupełnieniem tego dania.
.
.
.

PRZEPIS

Składniki:kapusta pekińska lub sałata lodowa lub mieszanka sałat
Wykonanie:
Umyte liście kapusty pekińskiej drobno pokroić. W przypadku sałaty lodowej - umyte liście porwać na mniejsze kawałki. Można także - dla lepszego efektu wizualnego jak i smakowego - użyć różnych ulubionych gatunków sałat (np. pekińska, lodowa, radicchio, lollo, rukola, roszponka, batawia itd.)  Polać kilkoma łyżkami sosu/dipu  jogurtowo-czosnkowego.
*ilość kapusty/sałaty oraz sosu uzależnić od liczby konsumentów lub ich apetytu  ;-)
Sos jogurtowo-czosnkowy
Składniki:
Duże opakowanie jogurtu naturalnego ( ja używam danone naturalny łągodny lub bacoma)
2-3 łyżki majonezu ( mój ulubiony to mosso z czerwoną etykietą)
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie suszone ( według uznania, ja daję około 1 łyżeczki)
Wykonanie:
Jogurt przelać do dużego kubka lub miseczki, dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać do jednolitej konsystencji, kolejno dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku oraz zioła prowansalskie suszone według uznania. Wymieszać.
Uwaga!
  • ilość sosu  wystarczy na całą główkę sałaty lodowej lub jedną (średniej wielkości) kapustę pekińską   
  • niewykorzystany sos/dip można  przechować  w lodówce 2-3 dni w zamkniętym słoiku czy pojemniczku do żywności
  • przygotowując wersję light można całkowicie pominąć dodatek majonezu, choć już smak niestety będzie inny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz