.
.
.
PRZEPIS
Składniki:kapusta pekińska lub sałata lodowa lub mieszanka sałat
Wykonanie:
Umyte liście kapusty pekińskiej drobno pokroić. W przypadku sałaty lodowej - umyte liście porwać na mniejsze kawałki. Można także - dla lepszego efektu wizualnego jak i smakowego - użyć różnych ulubionych gatunków sałat (np. pekińska, lodowa, radicchio, lollo, rukola, roszponka, batawia itd.) Polać kilkoma łyżkami sosu/dipu jogurtowo-czosnkowego.
*ilość kapusty/sałaty oraz sosu uzależnić od liczby konsumentów lub ich apetytu ;-)
Sos jogurtowo-czosnkowy
Składniki:
Duże opakowanie jogurtu naturalnego ( ja używam danone naturalny łągodny lub bacoma)
2-3 łyżki majonezu ( mój ulubiony to mosso z czerwoną etykietą)
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie suszone ( według uznania, ja daję około 1 łyżeczki)
Wykonanie:
Jogurt przelać do dużego kubka lub miseczki, dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać do jednolitej konsystencji, kolejno dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku oraz zioła prowansalskie suszone według uznania. Wymieszać.
Duże opakowanie jogurtu naturalnego ( ja używam danone naturalny łągodny lub bacoma)
2-3 łyżki majonezu ( mój ulubiony to mosso z czerwoną etykietą)
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie suszone ( według uznania, ja daję około 1 łyżeczki)
Wykonanie:
Jogurt przelać do dużego kubka lub miseczki, dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać do jednolitej konsystencji, kolejno dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku oraz zioła prowansalskie suszone według uznania. Wymieszać.
Uwaga!
- ilość sosu wystarczy na całą główkę sałaty lodowej lub jedną (średniej wielkości) kapustę pekińską
- niewykorzystany sos/dip można przechować w lodówce 2-3 dni w zamkniętym słoiku czy pojemniczku do żywności
- przygotowując wersję light można całkowicie pominąć dodatek majonezu, choć już smak niestety będzie inny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz