wtorek, 31 października 2017

Dip/sos jogurtowo-czosnkowy

Jeden z moich ulubionych sosów/dipów do surówek, ale także sałatek (np. sałatki gyros lub sałatki brokułowej z serem feta i prażonymi migdałami), jako dip do wędlin, mięs, potraw z grilla, nachosów itd.
Szybkie i proste wykonanie dipu, a przede wszystkim jego smak zachęca do częstego podawania. U mnie w kuchni gości przez cały rok. By jednak nie było monotonnie używam różnych ziół i dodatków.  Świetnie smakuje np. z dużą ilością świeżego koperku lub - moje nowe odkrycie! - z ziołami przyprawowymi Bruschetta (suszone pomidory, czosnek, oregano, bazylia i papryka). Kombinacji może być wiele, wszystko zależy od naszych upodobań oraz zastosowania sosu do konkretnej potrawy.
.
.
.

PRZEPIS

Składniki:
Duże opakowanie jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu ( mój ulubiony to mosso z czerwoną etykietą)
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie suszone ( według uznania, ja daję około 1 łyżeczki)
Wykonanie:
Jogurt przelać do dużego kubka lub miseczki, dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać do jednolitej konsystencji, kolejno dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku oraz zioła prowansalskie suszone według uznania. Wymieszać.
 Uwaga!
  • ilość sosu  wystarczy na całą główkę sałaty lodowej lub jedną (średniej wielkości) kapustę pekińską
  • niewykorzystany sos/dip można  przechować  w lodówce 2-3 dni w zamkniętym słoiku czy pojemniczku do żywności
  • przygotowując wersję light można całkowicie pominąć dodatek majonezu, choć już smak niestety będzie inny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz