Szybkie i proste wykonanie dipu, a przede wszystkim jego smak zachęca do częstego podawania. U mnie w kuchni gości przez cały rok. By jednak nie było monotonnie używam różnych ziół i dodatków. Świetnie smakuje np. z dużą ilością świeżego koperku lub - moje nowe odkrycie! - z ziołami przyprawowymi Bruschetta (suszone pomidory, czosnek, oregano, bazylia i papryka). Kombinacji może być wiele, wszystko zależy od naszych upodobań oraz zastosowania sosu do konkretnej potrawy.
.
.
.
PRZEPIS
Składniki:
Duże opakowanie jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu ( mój ulubiony to mosso z czerwoną etykietą)
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie suszone ( według uznania, ja daję około 1 łyżeczki)
Duże opakowanie jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu ( mój ulubiony to mosso z czerwoną etykietą)
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie suszone ( według uznania, ja daję około 1 łyżeczki)
Wykonanie:
Jogurt przelać do dużego kubka lub miseczki, dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać do jednolitej konsystencji, kolejno dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku oraz zioła prowansalskie suszone według uznania. Wymieszać.
Jogurt przelać do dużego kubka lub miseczki, dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać do jednolitej konsystencji, kolejno dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku oraz zioła prowansalskie suszone według uznania. Wymieszać.
Uwaga!
- ilość sosu wystarczy na całą główkę sałaty lodowej lub jedną (średniej wielkości) kapustę pekińską
- niewykorzystany sos/dip można przechować w lodówce 2-3 dni w zamkniętym słoiku czy pojemniczku do żywności
- przygotowując wersję light można całkowicie pominąć dodatek majonezu, choć już smak niestety będzie inny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz