wtorek, 31 października 2017

Kawałki kurczaka na kapuście kiszonej pieczone

Kawałki kurczaka na kapuście kiszonej pieczone, to znakomite i szybkie danie. Kapusta kiszona spod kawałków kurczaka smakuje wyśmienicie, ja ją uwielbiam! Tak naprawdę za jednym zamachem mamy upieczone mięsko i kapustkę, jeśli do tego duetu dogotujemy ziemniaki, wówczas stworzy nam się całe danie obiadowe.
Ostatnio bardzo lubię takie szybkie dania obiadowe. Jeśli macie lenia jak ja albo nie lubicie długo stać w kuchni, to takie danie to świetna propozycja na obiad. Przygotowanie zajmie nam chwilę. Tak naprawdę kawałki kurczaka możemy przyprawić poprzedniego dnia, zostawić na noc w lodówce, a kolejnego dnia ułożyć kapustę w naczyniu żaroodpornym, posypać przesmażoną cebulką, a kolejno ułożyć kawałki mięsa i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedynie pieczenie zajmie nam około 1,5 godziny. Jednak myślę, że warto czekać na to danie. Dla mnie takie połączenie jest idealne. Kurczaka pieczonego lubię, ale także kapustę kiszoną w każdej postaci. A skoro można mieć i jedno i drugie pysznie przyrządzone na raz, to czemu nie?
Jeśli nie jedliście jeszcze kurczaka w takiej wersji, to serdecznie polecam i zapraszam do przepisu poniżej.

Przepis

Składniki:Kilka kawałków kurczaka, mogą to być pałki, udziki, ćwiartki itd.  (ja miałam około 7 pałek, do tego ze 4 udziki i  ćwiartkę)
Ulubione przyprawy ( u mnie to była przyprawa do kurczaka i dań z drobiu Prymat, domowa vegeta, chili, cząber, zioła prowansalskie
3 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
0,9 kg kapusty kiszonej
2 Łyżki oliwy lub oleju (użyłam rzepakowego)
Wykonanie:Kawałki kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i przyprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja połączyłam przyprawę do kurczaka i dań z drobiu Prymat (łyżkę stołową), domową vegetę  chili, cząber, zioła prowansalskie. Taką mieszanką posypałam kawałki mięsa, porządnie wcierając przyprawę w mięso. Czosnek obrałam, pokroiłam w cieniutkie plasterki, dodałam do kurczaka. Mięso zostawiłam na noc w lodówce, by przeszło aromatami przypraw. Jednak jeśli nie macie czasu, bo danie chcecie przygotować od razu, to oczywiście po obsypaniu kurczaka przyprawami można przejść do dalszych etapów.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarowałam łyżką oleju. Kolejno wyłożyłam na to lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Moja kapusta nie była zbyt kwaśna, dla mnie w sam raz. Jeśli jednak Wasza kapusta jest kwaśna lub takiej nie lubicie, możecie ją przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć z nadmiaru wody. Kolejno obrać i pokroić w kostkę cebulkę oraz przesmażyć ją na łyżce oleju. Zarumienioną cebulkę wyłożyć na kapustę kiszoną. Następnie ułożyć przyprawione kawałki kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni (termoobieg, lub góra-dół) i piec około 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego, aby kurczak mocniej się przyrumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz