Samą karkówkę przyrządza się w 10-15 minut, najdłużej zajmuje pieczenie koło 30-40 min. Danie smakuje pysznie. Tak przyrządzoną karkówkę możemy podać samodzielnie, bez dodatków, ale możemy pokusić się o podanie mięsa z ulubioną surówką i puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami czy też kopytkami, wówczas będzie to pełne danie obiadowe. Ja lubię taką karkówkę z domowym ketchupem z dyni. Nic więcej wówczas do dania nie potrzebuję ;-)
Do przyprawienia mięsa możemy użyć dowolnej mieszanki przypraw. Ja tym razem pokusiłam się o gotową przyprawę. Jednak bardzo często do karkówki używam domowej vegety, ulubionych ziół, czosnku w młynku, a także papryki słodkiej i ostrej w proszku. Użyjcie więc takich przypraw, jakie pasują Wam najbardziej.
Przepis polecam, bo jest bardzo prosty, a karkówka po upieczeniu soczysta, aromatyczna, po prostu pyszna!
Przepis
Składniki:8 plastrów karkówki
Ulubione zioła, sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw (ja użyłam Prymatu sposób na soczystą karkówkę)
1 duża cebula
Kilka pieczarek (u mnie około 8 średnich, średnio jedna pieczarka na jeden kawałek mięsa)
Majonez mosso (2- 3 łyżki)
1 duża marchewka (lub dwie mniejsze)
Ser żółty (około 150 gram)
Ulubione zioła, sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw (ja użyłam Prymatu sposób na soczystą karkówkę)
1 duża cebula
Kilka pieczarek (u mnie około 8 średnich, średnio jedna pieczarka na jeden kawałek mięsa)
Majonez mosso (2- 3 łyżki)
1 duża marchewka (lub dwie mniejsze)
Ser żółty (około 150 gram)
Wykonanie:Jeśli mamy mięso w kawałku, należy je umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, pokroić w niezbyt grube plastry (1,5 cm), rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Jeśli mamy karkówkę kupioną w plastrach, również należy wykonać powyższe czynności, oczywiście bez krojenia.
Kawałki rozbitego mięsa posypać przyprawą. Na każdy plaster, lekko nożem, rozsmarować odrobinę majonezu. Plastry przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach jarzynowej tarki. Tak samo ser żółty. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w cienkie pasterki lub pół-talarki.
Na plastry mięsa, wysmarowane majonezem, położyć startą marchew, kolejno plasterki cebuli, następnie pokrojone pieczarki, aż do wykorzystania składników. Na sam koniec wszystkie plastry posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i piec około 30- 40 minut (termoobieg, lub góra- dół). Mięso udekorować posiekanym szczypiorem. Podawać z ulubionymi dodatkami, tak jak wspomniałam powyżej we wpisie.
Kawałki rozbitego mięsa posypać przyprawą. Na każdy plaster, lekko nożem, rozsmarować odrobinę majonezu. Plastry przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach jarzynowej tarki. Tak samo ser żółty. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w cienkie pasterki lub pół-talarki.
Na plastry mięsa, wysmarowane majonezem, położyć startą marchew, kolejno plasterki cebuli, następnie pokrojone pieczarki, aż do wykorzystania składników. Na sam koniec wszystkie plastry posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i piec około 30- 40 minut (termoobieg, lub góra- dół). Mięso udekorować posiekanym szczypiorem. Podawać z ulubionymi dodatkami, tak jak wspomniałam powyżej we wpisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz