Bardzo często, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na moim stole pojawia się sernik gotowany, przekładany plackami miodowymi. Kiedyś podzielę się z Wami przepisem. Znam też wersję sernika z plackami z ciasta kruchego. No, ale w wydaniu z plackami sernik już nie jest ekspresowy.
Ten ekspresowy sernik gotowany, na maślanych herbatnikach, zrobicie dosłownie w 15 minut :-) Oczywiście czas studzenia będzie o wiele dłuższy, dlatego warto taki sernik wykonać poprzedniego dnia, przed konsumpcją, czyli najlepiej na noc. Rano będzie już gotowy i będziecie mogli go kosztować do porannej kawy czy herbaty ;-)
Takie nieskomplikowane desery są bardzo pożądane, szczególnie jeśli nie mamy czasu na długie stanie w kuchni lub nie lubimy pracochłonnych deserów. Ekspresowy sernik gotowany na maślanych herbatnikach, to także wybawienie dla oszczędzających ;) oraz dla wszystkich przepracowanych czy zmęczonych, ponieważ nie używamy tu ani miksera ani piekarnika. Prostota wykonania zachęci także studentów, a nawet młodzież szkolną. Nie ma tu też ryzyka opadania sernika, czy pęknięcia. Sernik każdemu się uda, a efekt może Was bardzo zaskoczyć. Ja bardzo Wam polecam wykonanie takiego sernika.
Przepis
Składniki:1 kg sera w wiaderku (ja użyłam z Piątnicy i taki lubię najbardziej, choćby z uwagi na skład)
5 jajek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
1 łyżka cukru waniliowego
½ kostki margaryny lub masła
Herbatniki maślane (u mnie Bonitki, o wadze 250 gram)
2 łyżki kawy Inki (można zastąpić kakao, jeśli nie lubimy kawy zbożowej)
2 małe łyżeczki skrobi ziemniaczanej
5 jajek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
1 łyżka cukru waniliowego
½ kostki margaryny lub masła
Herbatniki maślane (u mnie Bonitki, o wadze 250 gram)
2 łyżki kawy Inki (można zastąpić kakao, jeśli nie lubimy kawy zbożowej)
2 małe łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:Czekolada mleczna 100 gram (możecie użyć deserowej lub gorzkiej)
100 ml śmietany kremówki 30%
100 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:Do garnka włożyć masło lub margarynę i rozpuścić, włożyć ser, oba cukry, całe jajka. Cały czas mieszać, najlepiej rózgą kuchenną, uważając, aby nie przypalić masy (należy wybrać garnek z dobrym dnem, aby masa się nie przypalała i nie przywierała). Gotujemy, aż do momentu połączenia się wszystkich składników oraz do pojawienia się bąbelków na powierzchni masy. Wówczas dosypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę.
Prostokątną blachę (wymiary 24x29cm) wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem. Dno wyłożyć herbatnikami maślanymi. Na wyłożone herbatniki wylać 1/3 gorącej serowej masy, równomiernie rozsmarować, na masę serową ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać kolejną porcję masy, czyli połowę z tego co już zostało. Na masę ułożyć ponownie herbatniki. Do ostatniej części masy dodać kawę Inkę lub zamiennie kakao, dokładnie masę wymieszać i wyłożyć porcję masy na ułożone herbatniki. Przykryć znowu herbatnikami i pozostawić do przestudzenia.
Zrobić polewę czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę oraz włożyć posiekaną czekoladę, mieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewą polać wystudzony sernik. Sernik włożyć na noc do lodówki.
Prostokątną blachę (wymiary 24x29cm) wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem. Dno wyłożyć herbatnikami maślanymi. Na wyłożone herbatniki wylać 1/3 gorącej serowej masy, równomiernie rozsmarować, na masę serową ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać kolejną porcję masy, czyli połowę z tego co już zostało. Na masę ułożyć ponownie herbatniki. Do ostatniej części masy dodać kawę Inkę lub zamiennie kakao, dokładnie masę wymieszać i wyłożyć porcję masy na ułożone herbatniki. Przykryć znowu herbatnikami i pozostawić do przestudzenia.
Zrobić polewę czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę oraz włożyć posiekaną czekoladę, mieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewą polać wystudzony sernik. Sernik włożyć na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz