poniedziałek, 8 stycznia 2018

Ciasto z kawą inką bez pieczenia

Ciasto z inką robiłam już jakiś czas temu, jednak choroba wszystkich domowników, w tym moja, tak dała się w kość, że kwestie bloga poszły zupełnie na bok. Nie miałam do tego ani siły ani weny. Dziś jednak postanowiłam zabrać się za zaległe przepisy i fotki.
Tak naprawdę ciasto z inką zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis podesłała mi serdeczna koleżanka, którą zresztą o to poprosiłam, ponieważ narobiła mi niebywałą ochotę na ciasto z dodatkiem zbożowej kawy. Przepis okazał się banalnie prosty a ciasto szybkie do wykonania, przy czym efekt bardzo zadowalający. Ciasto wyszło delikatne, rozpływające się z ustach, z wyczuwalną nutką kawy inki. Jak dla mnie bajka. Szczerze polecam.
Przepis lekko zmodyfikowałam, nie byłabym sobą  :lol: Jednak myślę, że ciasto zyskało tylko na smaku.
W oryginalnym przepisie nie było żadnej mowy o nasączaniu biszkoptów. Co prawda i tak zyskałyby wilgoć od kremu, ja jednak postanowiłam biszkopty lekko nasączyć zbożową kawą, dzięki temu aromat inki stał się jeszcze bardziej wyczuwalny a, ciasto idealnie wilgotne. Krem także nieco zmodyfikowałam, jeśli chodzi o proporcje składników. Całość wyszła naprawdę nieziemsko pyszna i wszyscy domownicy byli ciastem zachwyceni.

Przepis

Składniki:1 opakowanie biszkoptów
3 opakowania herbatników, razem 150 gram
2 mascarpone po 250 gram
Litr śmietany kremówki (30% lub 36%)
Cukier waniliowy 2 łyżki
Cukier puder 3 łyżki
Kawa zbożowa inka 5 łyżek (3 łyżki do kremu, z jednej łyżki zrobić „poncz” do nasączenia biszkoptów, jedna łyżka kawy do posypania wierzchu ciasta)
Wykonanie:Tortownicę do ciasta (21 cm) wysmarować masłem. Dno wyłożyć szczelnie biszkoptami tak, aby nie było przerw między nimi. Zrobić kawę w filiżance lub małym kubku - z jednej łyżki kawy zbożowej i około 150 ml wody. Wystudzonym naparem polać wyłożone biszkopty. Do miski wlać kremówkę, włożyć mascarpone (śmietana i mascarpone powinny być prosto z lodówki), oba cukry, 3 łyżki kawy inki i zmiksować tak długo, aż powstanie gęsty krem. Krem podzielić na trzy części. Pierwszą część masy wyłożyć na nasączone biszkopty, rozprowadzić równomiernie. Kolejno ułożyć połowę herbatników, na to drugą część masy, znowu przykryć herbatnikami - 2 herbatniki zostawiamy do dekoracji na wierzch ciasta i na koniec ostatnią część masy. Posypać dwoma rozkruszonymi herbatnikami i łyżką kawy inki. Wstawić do lodówki, najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz