W tym roku babcine śliwy wyjątkowo obrodziły w owoce, dlatego też powstała masa powideł śliwkowych, spora część owoców została zamrożona lub uwięziona w dużych słojach w słodko-octowej zalewie. Zapas na zimę został poczyniony w pełni.
W sezonie śliwkowym ciasta śliwkowe były na tzw. tapecie, czyli jedno ciasto się kończyło, to już rozmyślałam o upieczeniu następnego. Nie było weekendu bez śliwkowego ciasta :-)
Najbardziej lubię tradycyjne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, ale często też robiłam ciasto ucierane ze śliwkami. Jest to przepis, łatwy, ekspresowy i zawsze się udaje. Dostałam go niegdyś od sprzedawczyni małego warzywniaka. Często z niego korzystam, kiedy zależy mi, by zrobić szybkie i pyszne ciasto. W sezonie zimowym robię ciasto z musem śliwkowym wykorzystując zamrożone zapasy śliwek, ale o tym innym razem.
Śliwki w tym konkretnym cieście można zastąpić innymi owocami, w zależności od sezonu mogą to być truskawki, maliny, jagody, porzeczki, agrest, jeżyny, borówki itd. No a teraz jest czas na jabłka i gruszki, więc także można zrobić to ciasto z tymi owocami. Wszystko zależy od pory roku i naszej fantazji. Nie mając świeżych owoców można pokusić się o brzoskwinie z syropu czy też inne słoikowe czy „puszkowe” owoce. Należy jednak pamiętać, by owoce uprzednio odsączyć z nadmiaru soku. Dotyczy to też świeżych soczystych owoców, które z kolei trzeba zamaczać w mące przed ułożeniem na cieście. Wtedy unikniemy zakalca, a będziemy cieszyć się wspaniałym wilgotnym i aromatycznym ciastem.
Ciasto w przygotowaniu jest łatwe, polecam nawet początkującym.
PRZEPIS
Składniki:
3 szklanki mąki (do odmierzania zawsze używam szklanki o poj. 250 ml)
6 dużych jaj
1, 5 szklanki cukru
Cukier waniliowy dla aromatu
1, 5 kostki margaryny lub masła (opakowanie 250 gram)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki (do odmierzania zawsze używam szklanki o poj. 250 ml)
6 dużych jaj
1, 5 szklanki cukru
Cukier waniliowy dla aromatu
1, 5 kostki margaryny lub masła (opakowanie 250 gram)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Utrzeć cukier z cukrem waniliowym i margaryną lub masłem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku i miksować na najwyższych obrotach, aż do wykorzystania wszystkich jaj. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej pergaminem. Na górze ciasta układać owoce- w moim przypadku śliwki (przecięte na pół, skórką do dołu). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temp. 160oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz